برگزاری کارگاه آموزش حل خلاق مسئله برای مدیران ارشد سازمان مدیریت پسماند شهرداری
برگزاری کارگاه آموزش حل خلاق مسئله برای مدیران ارشد سازمان مدیریت پسماند شهرداری (مشهد)
روزهای پایانی فروردین ماه سال جاری از سازمان مدیریت پسماند شهرداری درخواستی دریافت کردم تا جهت برگزاری کارگاه آموزش حل خلاق مسئله برای مدیران ارشد سازمان، طرح ریزی لازم را انجام داده و پیشنهاد خود را ارائه کنم.
سازمان مدیریت پسماند دغدغه ایجاد فرآیندی موثر و کارآمد برای حل مسئله دارد. یک فرآیند حل مسئله اثربخش و کارا شامل زیرفرآیندهایی چون شناسایی مسئله، تعریف و بیان مسئله، تحلیل مسئله، طراحی راهکارها و اجرای راه حل های مسئله و نهایتا ارزیابی اثربخشی حل مسئله می باشد.
سازمان مپ با مسایل متعدد و بزرگی مواجه است. حجم بالا و رو به فزونی تولید زبالهها در کنار مقدار کم و ناچیز بازیافت زباله ها روندهایی را نشان می دهند که نگران کننده می باشند. این مسئله دغدغه ها و دلمشغولیهای متعددی را پیش روی مسئولان سازمان های ذی ربط و فعالان حوزه محیط زیست و مدیریت شهری قرار داده است. روند نتایج همچنین نمایش دهنده عدم اثربخشی و ناکارآمدی رویه های جاری می باشد.
آمار سازمان بهداشت جهانی می گوید که در دنیا سرانه تولید روزانه زباله ۳۰۰ گرم است. در ایران شهروندان به صورت میانگین حدود ۷۰۰ گرم زباله ایجاد می کنند. آمار سرانه تولید زباله در شهرهای بزرگ و کلان شهرها همچون تهران و مشهد بیشتر هم هست.
داده ها و آمار نشان می دهند که به جز آن که تولید زباله در شهرها و سرانه ایجاد زباله شهروندان بالا هست، اقداماتی که تا کنون انجام شده به نتیجه مطلوب منجر نشده است. طرح ها و برنامه هایی که اجرا و پیاده سازی شده اند در کاهش حجم تولید یا تفکیک و جداسازی زباله ها اثربخشی لازم را نداشته اند.
سازمان مدیریت پسماند رویکردها و روش های متنوعی را طراحی کرده است، پیاده ساخته و مستقر نموده است. از جمله روش های نوین مدیریت پسماند که توسط سازمان مدیریت پسماند به کار گرفته شده است می توان به سامانههای آنلاین جمعآوری پسماندها اشاره نمود.
در کل سازمان های مدیریت پسماند در کشور نیازمند آن هستند که در یک رویکرد فراگیر و با همکاری و مشارکت دیگر نهادها و صد البته شهروندان نسبت به حل مسئله پسماند و زباله اقدام نمایند. این شرایط با ذینفعان متعدد و تغییرات و تحولات پرشتاب کنونی، حل مسئله را در سطحی بالاتر الزام می کند. یعنی لازم است که برای مسایل راه حل های نو، جدید و خلاقانه طراحی و ایجاد شوند. حل مسایل به صورت خلاقانه منجر به تحقق نتایج و صرفه جویی در منابع یعنی بهبود اثربخشی و کارایی فرآیندهای مدیریت پسماند خواهد شد.
واحد تشکیلات و آموزش سازمان مدیریت پسماند بنا بر نیازسنجی صورت گرفته و همچنین درخواست معاونان و روسای ادارات سازمان، بر چند نکته تأکید نمود. ابتدا این که کارگاه آموزش حل خلاق مسئله برای مدیران ارشد سازمان به صورتی ارائه شود که دانش روسای ادارات سازمان در حوزه حل مسئله ارتقا یابد. یعنی ارائه آموزش طوری باشد که یادگیری حل مسئله روی داده و درک حاضران از حل مسئله، مدل ها و تکنیک های حل مسئله عمق یابد.
همچنین بر این مسئله تأکید گردید که چند مسئله واقعی مربوط به مدیریت پسماند به صورت تمرینی با به کارگیری روش های حل مسئله، تحلیل شده و حل شود که به همین صورت هم اقدام گردید. به جز ارتقا مهارت های حل مسئله مدیران، انجام این تمرین های حل مسئله به صورت کارگاهی باعث می شود که گرداننده جلسه حل مسئله یا تسهیل گر حل مسئله، اداره جلسه برای حل مسئله را تجربه کرده و در سازمان بتواند این مهم را به انجام برساند.
با توجه به این که روش های خلاقانه حل مسئله مد نظر سازمان بود، چند تمرین آموزشی تفکر خلاق نیز انجام شد تا راه حل های خلاقانه برای حل مسایل توسط حاضران در جلسه ها هم پیشنهاد شود.
ثبت دیدگاه
مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟به ما بپیوندید !