سخنرانی در سمینار آموزشی هزینه های کیفیت Cost Of Quality در سیرجان
در سمینار آموزش هزینه های کیفیت Cost Of Quality این سیستم کیفیتی و مالی را به صورت مفهومی و کاربردی برای شرکت کنندگان در سمینار تشریح کردم.
این سمینار طی یک روز و در محل سالن همایش های هلال احمر با برنامه ریزی واحد کنترل کیفیت شرکت صنعتی معدنی گل گهر سیرجان برگزار گردید. دبیر اجرایی سمینار جناب آقای مهندس اسدی لاری کارشناس ارشد کنترل کیفیت شرکت گل گهر سیرجان بودند.
در این برنامه، معاونت محترم مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر سیرجان، جناب آقای مهندس رحیمی و دیگر مدیران و کارشناسان شرکت معدنی و صنعتی گل گهر سیرجان، دانشجویان دانشگاه ها و جمعی از مدیران و کارشناسان واحدهای صنعتی و معدنی سیرجان حضور یافتند.
آموزش هزینه های کیفیت در شرکت صنعتی معدنی گل گهر سیرجان
در سال های اخیر شاهد به کارگیری گسترده مفاهیم و تکنیک های مدیریت کیفیت همچون COQ در حیطه های صنعتی و خدماتی کشورمان بوده ایم. از اهداف پیاده سازی این تکنیک، کمک به بهبود کیفیت محصول و در عین حال کاهش هزینه های مربوط می باشد. در واقع تلاش بر آن است تا با حداقل قیمت ممکن، محصولی با خواسته ها و الزامات مشتری ایجاد و تحویل نمایند.
تکنیک هزینه های کیفیت نیز بر همین اساس، کلیه هزینه هایی که سازمان به خاطر عدم رعایت اصل ” درست انجام دادن کار از ابتدا ” متحمل می شود را تفکیک نموده و سعی دارد تا با شناسایی فرصت های عمده بهبود به اولویت بندی و تعریف اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه مناسب بپردازد تا در عین حال که موجبات بهبود کیفی محصول ارائه شده را فراهم می نماید، هزینه های صرف شده را تقلیل داده و در نهایت سود عایدی سازمان را افزایش دهد.
پرواضح است که هر سازمانی با پیاده سازی سیستم های مدیریت کیفیت در پی بهبود سطح عملکرد تجاری و کیفی خود می باشد. هزینه های کیفیت به صورت مقداری و کمی، تلاش سازمان در رسیدن به اهداف خود را اندازه می گیرد و در تعیین مسیر حرکت، بازبینی و اصلاح آن به مانند یک قطب نما به سازمان کمک می کند.
رویکرد سیستماتیک مجموعه مدیریت شرکت صنعتی معدنی گل گهر سیرجان در هدفگذاری کلان و تحقق چشم انداز ۹۸ بستری مناسب جهت پیاده سازی تکنیک هزینه های کیفیت و بهره بردن از مزایای راهبردی آن را به وجود آورده است. ایجاد فصل مشترکی بین اهداف تجاری و مدیریت مالی سازمان با عملکرد سازمان در حوزه مدیریت کیفیت، اقدامی هوشمندانه در یکپارچه کردن تلاش ها و انسجام بخشیدن به فعالیت ها جهت تحقق اهداف سازمان می باشد.
سیستم هزینه های کیفیت می تواند موجب تسهیل در به دست آوردن مزیت های رقابتی چون اشتهار به مرغوبیت و کیفیت در صنعت سنگ آهن و فولاد چه در عرصه داخلی و چه در صحنه بین المللی گردد. همچنین می تواند موجبات به کارگیری استراتژی هایی چون رهبری هزینه را در این صنعت برای شرکت فراهم آورد. استفاده توامان از این دو استراتژی یعنی محصول با کیفیت مطلوب و قیمت تمام شده مناسب برای سازمان نقطه اتکای مدیریت مجموعه برای اتخاذ تصمیمات استراتژیک می باشد.
همانطور که می دانیم صنایع معدنی به عنوان صنایعی پر هزینه، سرمایه بر و پر استهلاک شناخته می شوند. هزینه های متنوع و در مقیاس بزرگ این صنعت، در ظاهر و قامت یک تهدید اما در واقع، بستر و فرصتی مناسب می باشد تا با رویکردی کنشگرانه و با به کارگیری تکنیک هایی چون هزینه های کیفیت، بهبودهایی چشمگیر و قابل توجه را محقق نمایند.
کارکردها، اهداف و مزایای سیستم هزینه های کیفیت
هنگامی که هر فعالیتی چه در فاز طراحی و یا در مراحل دیگر به صورت صحیح و منطبق با آنچه که باید باشد صورت نگیرد منجر به بروز مسائل و مشکلاتی می گردد که طبیعتا هزینه هایی بیش از آنچه که برای آن درنظر گرفته شده را به سازمان تحمیل خواهد کرد. صاحبنظران کیفیت، معتقدند که بین ۱۵ تا ۴۰ درصد هزینه هر عملیات ممکن است منجر به اتلاف شود، شناسایی، اندازه گیری، مدیریت و کاهش دادن این هزینه ها کارکرد اولیه COQ در سازمان می باشد.
سیستم هزینه های کیفیت بر ارزش های تجاری و برنامه های مدیریت کیفیت شرکت، صحه می گذارد و برای انجام اقدامات اصلاحی مورد نیاز، توجیه هزینه ای فراهم می کند. همان طور که سیستم حسابداری شرکت، مدیریت عمومی سازمان را راهنمایی می کند، سیستم هزینه کیفیت نیز بهراهنمایی برنامه مدیریت کیفیت می پردازد.
برخی از کارکردهای سیستم هزینه های کیفیت به شرح زیر می باشد.
-
برآورد و تحلیل هزینه های مرتبط با حصول اطمینان از کیفیت محصول
-
شناسایی فرصت های بهبود
-
به کارگیری COQ عنوان یک ابزار اندازه گیری و پایش فرآیندها
-
استفاده در فعالیت ها و فرآیندهای برنامه ریزی و بودجه بندی
-
تعیین میزان تأثیرگذاری کیفیت در بهای تمام شده و قیمت فروش
-
آگاهی بخشیدن به کارکنان در مورد هزینه های ناشی از کیفیت پائین
-
زمینه سازی کاهش هزینه ها و افزایش رقابت پذیری سازمان
-
به کارگیری عامل کیفیت در تعامل با بهره برداران و پیمانکاران
-
مفاهیم، مبانی و متدولوژی هزینه های کیفیت – مدل PAF
این مدل، هزینه های ناشی از عدم کیفیت را در سه حوزه هزینه های پیشگیری، ارزیابی و شکست، تقسیم بندی می نماید که هزینه های شکست خود به دو حوزه شکست داخلی و خارجی تقسیم می گردد.
در بازار مشاوره مدیریت در ایران، مشاورانی که در یک زمینه تخصصی عمیق شده باشند و آن زمینه مشاوره ای را در صنعت مشخصی کار کرده باشند، بسیار نیستند.
با آرزوی موفقیت بیش از پیش شما در مبحث هزینه های کیفیت در صنعت کشور